miercuri, 12 martie 2008

Design Patterns sau un alt mod de a gandi IT

Discutam recent cu un prieten de modul de a aborda un proiect IT din punct de vedere al gandirii si nu neaparat al solutiei tehnice, dar am ajuns la concluzia ca foarte multe persoane, atunci cand sunt in faza de proiectare / design a unui proiect gandesc aceasta faza mult legata de limbajele de programare si bazele de date ce le vor utiliza in acel proiect.

De aici, am inceput sa adun informatii, din experienta personala si din discutii cu prieteni si colegi de serviciu, legate de importanta limbajului de programare in faza de proiectare (mai ales cea OOP).

Am intalnit pareri diverse, unii care sustin ca anumite design pattern-uri se muleaza numai pentru Java , altii care sustin ca design pattern-urile folosite pentru limbaje Microsoft se muleaza cu greu pentru sisteme Unix si asa mai departe. Eu raman insa la ideea ca design pattern-ul este un mod de gandire independent de limbajul de programare.

In sustinerea acestei idei sugerez urmatorul link, unde sunt descrise si organizate anumite design parttern-uri, insotite si de exemple de implementare in cateva limbaje de circulatie (C#, Java). Cred ca acest link poate fi util atat celor ce vor sa descopere Design Pattern-urile dar si celor cu experienta care vor sa isi reimprospateze cunostintele => Design Pattern Documentation .

Niciun comentariu: