miercuri, 12 martie 2008

Bled - o oaza de liniste la doi pasi de Romania





Bled - o oaza de liniste la doi pasi de Romania.

Bled este un mic orasel din Slovenia, situat la baza Alpilor austrieci intr-o zona colinara de o frumusete deosebita.

Una dintre principalele atractii ale oraselului o reprezinta lacul Bled, cu o apa de o puritate deosebita, care se pare ca s-a creat intr-un crater de vulcan. In mijlocul micutului lac (cu o suprafata de aproximativ 3 km patrati) se gaseste o mica insula pe care a fost construita o biserica catolica.

O imagine superba a lacului, insulei si bisericii se poate avea mergand in castelul din oras, construit pe una din cele mai inalte roci din Bled. Castelul, cu o vechime de cateva sute de ani, a fost utilizat si de Tito pentru partidele de vanatoare, dat fiind ca zona este una inconjurata de paduri cu o bogata fauna.

Pe lac nu se pot folosi ambarcatiuni cu motor ci doar cu vasle. La insula de ajunge cu barci usoare din lemn, ce pot transporta cam 12-14 persoane, impinse de foarta unui singur vaslas.

O altra atractie de langa Bled (la doar 5 km de masina) este Parcul National Vintgar, unde se pot admira o serie de cascade naturale si o vegetatie deosebita.

Bled se gaseste la doar 50 km de Austria si la circa 75 km de capitala Liubliana, aceasta din urma distanta putand fi parcursa pe autostrada.

Moneda : Euro
Restaurante : nenumarate , dar atentie la locatie si preturi. Restaurantele cu terase pe malul lacului sunt in general mai scumpe cu 30-40% fata de cele situate chiar si la 300m de lac dar o buna vizibilitate a lacului
Hoteluri : pretul unei camere la un hotel de 3 stele pentru 2 persoane variaza intre 55 si 70 €, in functie de perioada
Parcare : cam problematica daca nu este garantata de hotel

Voi reveni in curand cu fotografii

Design Patterns sau un alt mod de a gandi IT

Discutam recent cu un prieten de modul de a aborda un proiect IT din punct de vedere al gandirii si nu neaparat al solutiei tehnice, dar am ajuns la concluzia ca foarte multe persoane, atunci cand sunt in faza de proiectare / design a unui proiect gandesc aceasta faza mult legata de limbajele de programare si bazele de date ce le vor utiliza in acel proiect.

De aici, am inceput sa adun informatii, din experienta personala si din discutii cu prieteni si colegi de serviciu, legate de importanta limbajului de programare in faza de proiectare (mai ales cea OOP).

Am intalnit pareri diverse, unii care sustin ca anumite design pattern-uri se muleaza numai pentru Java , altii care sustin ca design pattern-urile folosite pentru limbaje Microsoft se muleaza cu greu pentru sisteme Unix si asa mai departe. Eu raman insa la ideea ca design pattern-ul este un mod de gandire independent de limbajul de programare.

In sustinerea acestei idei sugerez urmatorul link, unde sunt descrise si organizate anumite design parttern-uri, insotite si de exemple de implementare in cateva limbaje de circulatie (C#, Java). Cred ca acest link poate fi util atat celor ce vor sa descopere Design Pattern-urile dar si celor cu experienta care vor sa isi reimprospateze cunostintele => Design Pattern Documentation .